• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Ταινίες - Γενικές Πληροφορίες


Battle of the Bulge (1965)

- Μεταφρασμένος Τίτλος:
Η Μάχη των Αρδεννών

Πολεμική | 167' | Κατάλληλο, επιθυμητή γονική συναίνεση
Ημερομηνία κυκλοφορίας DVD: 23/05/2005
Χρώμα: Έγχρωμο
Ήχος: (Dolby) Stereo
Γλώσσα: Αγγλικά - Γερμανικά
  Δημοτικότητα: 0.23 %
Αξιολόγηση: 8.00/108.00/108.00/108.00/108.00/108.00/108.00/108.00/10   (8.00/10)
Aντιφατικότητα ψήφων: Χαμηλή (Συμφωνία ψήφων > 75%)
- Υπότιτλος:

Η τελευταία απελπισμένη μάχη που άλλαξε τη ροή της ιστορίας.


- Συντελεστές :

Henry FondaΗθοποιός ....αντισυνταγματάρχης Dan Kiley 

Robert ShawΗθοποιός ....συνταγματάρχης Martin Hessler 

Robert RyanΗθοποιός ....στρατηγός Grey 

Dana AndrewsΗθοποιός ....συνταγματάρχης Pritchard 

George MontgomeryΗθοποιός ....λοχίας Duquesne 

Ken AnnakinΣκηνοθετης   

Philip YordanΣεναριογράφος   

Milton SperlingΣεναριογράφος   

 John MelsonΣεναριογράφος    
"Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΑΡΔΕΝΝΩΝ - Battle Of The Bulge 1965 - kprncs - Παρ 04 Νοε 2016 - 08:27
ΣΧΟΛΙΟ του ΚΓΠ στο [http://www.cine.gr/film.asp?id=720179]
"Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΑΡΔΕΝΝΩΝ - Battle Of The Bulge 1965
ΠΛΟΚΗ: Το έργο αναφέρεται στην μεγάλη μάχη των τανκς στις Αρδένς, το κύκνειο πολεμικό άσμα των Γερμανών αλλά και την αντίσταση των Αμερικανικών δυνάμεων.
Δραματοποιεί τον ρόλο της Γερμανικής Πολεμικής Μηχανής (που εκπροσωπείται στο έργο από τον Συνταγματάρχη Χέσλερ, ένα εξαιρετικό Robert Shaw.....), δεν κρύβει τα εγκληματα των Γερμανών (εκτελέσεις αιχμαλώτων, ισοπέδωση πόλεων κτλ) αλλά από την άλλη πλευρά προσπαθεί να δείξει ότι κάποιοι από αυτούς έχοντας καταλάβει ότι έχασαν τον πόλεμο, θέλαν να σταματήσουν να σκοτώνουν και να πάνε σπίτια τους...
ΚΡΙΤΙΚΗ: Μεγαλειώδης παραγωγή του Ντίνο ντε Λαουρέντις σε διανομή Warner Brothers του 1965, φιλμαρισμένη στη Sierra de Guadarrama της Ισπανίας, στα αχνάρια των μεγάλων παραγωγών της δεκαετίας του 1960.
Το έργο είναι πράγματι ένα αριστούργημα εποχής, κατα συνέπεια η εκθείαση της αρετής του δεν έχει νόημα μετά από τόσα χρόνια.
Αυτό, όμως, που με συνεπαίρνει, όσες φορές και να το έχω δεί μετά από το 1960, είναι αυτό που (μου) λείπει από την κινηματογραφία του σήμερα: "Τα σκηνικά, τα πλήθη, η λαμπρότητα και ο πλούτος" της παραγωγής. Χιλιάδες κομπαρσοι, εκατοντάδες γερμανικά Παντζερ και αμερικάνικα Σέρμαν τανκς, όλοι πραγματικοί ηθοποιοί στη σάρκα, χωρίς την "βοήθεια" της ψηφιακής τεχνολογίας και των εικονικών εφέ.
Η δεκαετία του 1960 (και λίγο πριν..) παρήγαγε κάποια από τα λαμπρότερα κοσμήματα της 7ης τέχνης: "The Tiger of Eschapur" και "The Indian Tomb" (1959, Fritz Lang) και "Ben-Hur" (1959, William Wyler), "Exodus" (1960, Otto Preminger), "Lawrence of Arabia" (1962, David Lean), "The 300 Spartans" (1962, Rudolph Mate), "Khartoum" (1966, Basil Dearden) και "Zulu" (1964, Cy Endfield) και αρκετά άλλα, για να θυμηθούμε λίγες από τις γιγαντιαίες, υπέρλαμπρες παραγωγές των μεγάλων budgets και των τεράστιων ηθοποιών. Τότε που μεσουρανούσαν αστέρες οπως ο Lawrence Olivier, ο Peter Ustinov, η Jean Simmons, ο Ralph Richardson και ο Jack Hawking,.... Θεατρικοί, ταλαντούχοι ηθοποιοί που καθήλωναν τα πλήθη, ακόμα και μόνο με την ματιά τους.
Ποιός μπορεί άλλωστε να ξεχάσει τα έργα που είχαν Overture για Εισαγωγή με συμφωνική μουσική για ντύσιμο, Intermission για Διάλειμμα και Entr`Acte για Μεσαία Πράξη, και ορισμένα (οπως αυτό...) και Exit Music!...
Απλούστατα δεν φτιάχνονται πιά....
Δεστε για παράδειγμα την τριλογία του Lord of The Rings του Peter Jackson για να συγκρίνετε με τα παραπάνω: Εκατομμύρια τέρατα, εκφυλισμένοι πολεμιστές και ζόμπι, που "δημιουργήθηκαν" στις οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών για να γεμίσουν τις αίθουσες των κινηματογράφων με ανοσιουργήματα, που τα θαυμάζουν οι νεώτεροι γιατί δυστυχώς δεν ξέρουν για τους... παλιότερους.
Νοσταλγία ίσως, αλλά με πιάνει θλίψη, οργή και πόνος κάθε φορά που ξαναβλέπω αυτές τις υπέροχες ταινίες της δεκαετίας 1958-1968, όχι γιατί δεν φτιάχνονται υπέροχες ταινίες σήμερα, αλλά γιατί απλά ΤΕΤΟΙΕΣ ταινίες δεν ξαναφτιάχνονται..
Σίγουρα υπερπαραγωγή, σίγουρα λαμπερά αστέρια-ηθοποιοί και καλές ηθοποίες, αλλά κάτι έλλειπε από το έργο για να χαρακτηριστεί "μεγάλο".
Δεν ξέρω τι ακριβώς, ίσως το ότι δεν παρουσιάστηκαν καθόλου προσωπικές συγκρούσεις, παρά μόνο μονομαχίες τεθωρακισμένων, αφαίρεσε ένα μέρος από το συναίσθημα που θα έπρεπε να κουβαλάει μία τέτοια ταινία.
Με ενόχλησε επίσης η ανιστόρητη παρουσίαση της τοποθεσίας, ως απεικόνιση των μαχών σε λοφάκια -οσοι έχουν ταξιδέψει οδικά από Βρυξέλλες προς Σαρλερουά θα έχουν δεί τι ορεινός όγκος είναι "πράγματι" οι Αρδένες...
Προφανώς α must-see [ΚΓΠ 15/6/2014...][ΚώσταςΚΓΠ05112016](8/10)
 
Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.