• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Ταινίες - Γενικές Πληροφορίες


Coup de Torchon (1981)

- Μεταφρασμένος Τίτλος:
Το Ξεκαθάρισμα
- Γνωστό και ως:
Clean Slate

Μαύρη Κωμωδία | 128'
Χρώμα: Έγχρωμο
Ήχος: Mono
Γλώσσα: Γαλλικά - Αγγλικά
  Δημοτικότητα: 2.19 %
Αξιολόγηση: n/a (<3 ψήφοι)

- Συντελεστές :

Philippe NoiretΗθοποιός ....Lucien Cordier 

Isabelle HuppertΗθοποιός ....Rose Mercaillou 

Jean-Pierre MarielleΗθοποιός ....Le Peron 

Stephane AudranΗθοποιός ....Huguette Cordier 

Eddy MitchellΗθοποιός ....Nono 

Jim ThompsonΣυγγραφέας ....μυθιστόρημα 

Bertrand TavernierΣκηνοθετης   

Jean AurencheΣεναριογράφος   

Bertrand TavernierΣεναριογράφος    
Coup de torchon (ΤΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ) (1981) - kprncs - Πεμ 07 Οκτ 2021 - 18:29
ΣΧΟΛΙΟ του ΚΓΠ στο [https://www.cine.gr/film.asp?id=707579]
Coup de torchon (ΤΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ) (1981)
ΠΛΟΚΗ: Tο 1938, σε μια γαλλική αποικία, στη μέση της Αφρικής, ο Lucien Cordier (Phillippe Noiret) είναι ο διορισμένος, λευκός, Γάλλος αστυνόμος του χωριού, Το χωριό κατοικείται, από φουκαράδες μαύρους (...προφανώς) και μερικούς ξεπεσμένους λευκούς (αποτυχημένους αποικιοκράτες με έντονα ρατσιστικό λόγο), που ζουν σε ένα διεφθαρμένο και νιχιλιστικό μικρόκοσμο, αναπολώντας την Ριβιέρα και τις Κάννες, μέσα στο σκονισμένο κ@λοχώρι στην μέση του τίποτα...
Ο καθένας στο χωριό, συμπεριλαμβανομένης της γυναίκας του, Huguette (Steaphane Audran) τον ταπεινώνει. O Cordier δεν συλλαμβάνει ποτέ κανέναν και γενικά κάνει την πάπια, όταν συμβαίνει ένα βρώμικο κόλπο.
Αν και μόνο αστυνομικός, ο Cordier παίρνει τις δικές του αποφάσεις, χωρίς την ανάγκη για ενοχλητικές κυβερνητικές ή διοικητικές παρεμβάσεις. Στο ενδιάμεσο, όμως, είναι επίσης ο "αρχι-πήδουλας" των (παντρεμένων) γυναικών του χωριού, που τον ξεσκίζουν, η κάθε μία για δικούς της λόγους και αιτίες...
Μια μέρα, όμως, αγανακτισμένος από τις σφαλιάρες και την ταπείνωση, που υφίσταται, ο θλιβερός και καρπαζοεισπράχτης Cordier μετατρέπεται σε έναν οπλισμένο τιμωρό.
Το κακό, είναι, ότι δημιουργεί ...σχολή και τα πτώματα γεμίζουν την οθόνη...
ΚΡΙΤΙΚΗ: Η ταινία είναι εναλλασσόμενα παρανοική (ακόμα και τους διαλόγους της...), σουρεαλιστική στις συμπεριφορές των πρωταγωνιστών και τραγική στην απόδοση "διακαιοσύνης". Με κάποιο περίεργο τρόπο, όμως, βαστά όλα αυτά τα χαρίσματα της (!) συνεδεμένα και τους θεατές στη τσίτα μέχρι το τέλος της!
Ο Noiret, πάντα με την εμφάνιση του δαρμένου σκύλου, είναι υπέροχος στις υποτονικές αντιδράσεις του. Η Isabelle Huppert και η Stephane Audran είναι, επίσης, εξαιρετικές στο ρόλο τους.
Η κινηματογραφία είναι ελκυστική, με όμορφες φωτογραφίες της Αφρικής. Η σκηνοθεσία του Bertrand Tavernier είναι εντυπωσιακή, σε όλη τη διάρκεια, εμβαθύνοντας σε θέματα, που πολλές ταινίες γενικής διανομής δεν θα είχαν τα κότσια να ακουμπήσουν.
Βίαιη, σκοτεινά χιουμοριστική, λαμπρά φτιαγμένη, με κατάλληλη θεματολογία, δημιουργεί ένα, κατά κάποιο τρόπο, "φιλμ νουάρ", αν και είναι δύσκολο να κατηγοριοποιηθεί σε ένα συγκεκριμένο είδος.
Κατα την γνώμη μου, πρέπει να την δει κάθε σινεφίλ, για να αποφασίσει ο ίδιος, που θα την κατατάξει, ανάλογα με τα συναισθήματα, που θα του προκαλέσει...! [ΚώσταςΚΓΠ20211007](7+/10)
 
Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.