• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Ταινίες - Γενικές Πληροφορίες


La Traversee de Paris (1956)

- Μεταφρασμένος Τίτλος:
Διασχίζοντας το Παρίσι!
- Γνωστό και ως:
Δύο Μαυραγορίτες στο Παρίσι
The Trip Across Paris

Κωμωδία | 80'
Χρώμα: Ασπρόμαυρο
Ήχος: Mono
Γλώσσα: Γαλλικά - Γερμανικά
  Δημοτικότητα: 0.02 %
Αξιολόγηση: n/a (<3 ψήφοι)
 

- Συντελεστές :

Jean GabinΗθοποιός ....Grandgil 

BourvilΗθοποιός ....Marcel Martin 

Louis de FunesΗθοποιός ....Jambier 

Jeannette BattiΗθοποιός ....Mariette Martin 

Jacques MarinΗθοποιός ....ο εστιάτορας 

 Marcel AymeΣυγγραφέας ....διήγημα 

Claude Autant-LaraΣκηνοθετης   

Jean AurencheΣεναριογράφος   

Pierre BostΣεναριογράφος    
La Traversee De Paris (1956) - kprncs - Σάβ 28 Νοε 2015 - 09:01
    ΣΧΟΛΙΟ του ΚΓΠ στο [http://www.cine.gr/film.asp?id=719822&page=4]
La Traversee De Paris (1956)
Στο Γερμανοκρατούμενο Παρίσι του 1943, ο μεγαλομαυραγορίτης Jambier (ο τότε....ανερχόμενος Louis de Funes) χρησιμοποιεί τον φτωχοδιάβολο Marcel Martin (Bourvil) για την διανομή των προιόντων που λείπουν από την πόλη και πιάνουν ψηλές τιμές: σαπούνι, μαγειρικό λίπος, κονσέρβες και -ώ, της απόλυτης απόλαυσης!- κρέας γουρουνιού!  
Για την διανομή του κρέατος ο Marcel "προσλαμβάνει" τον ευκαιριακά διαθέσιμο Grandgil (Jean Gabin) σαν βοηθό, και μαζί ξεκινάνε με 4 βαριές βαλίτσες στο σκοτεινό Παρίσι, με τα πόδια, να παραδώσουν το κρεάς. Στο ενδιάμεσο τους ρίχνονται σκυλιά, τους σταματάνε αστυνομικοί και στο τέλος τους συλλαμβάνει μία Γερμανική περίπολος.
Στον Γερμανό διοικητή, όμως, ο Grandgil είναι πολύ γνωστός ως ζωγράφος με διεθνή απήχηση και του φέρεται με σεβασμό και φιλία, την στιγμή που όλοι οι άλλοι συλληφθέντες Γάλλοι αντιμετωπίζουν την ευτελή συμπεριφορά των Γερμανών στρατιωτών.
Οταν φτάνουν ομως τα νέα για την δολοφονία ενός Γερμανού Συνταγματάρχη από την Γαλλική Αντίσταση, το σκηνικό αλλάζει...
Δραματική, μαύρη κωμωδία του σκηνοθέτη Claude Autant-Lara η οποία - οπως αναγράφει ο αγαπητός Gandalf στα σχόλια- υπέστη τα πάνδεινα από τους "γαλλικούς Θεσμούς" (Εκκλησία, Στρατός, Κράτος) γιατί τόλμησε να δείξει την ύπαρξη των μαυραγοριτών, την "συνεργασία" κάποιων πολιτών με τους Γερμανούς αλλά και την μποέμικη αντιμετώπιση της ζωής από αστούς όπως ο Grandgil, την στιγμή που ο πληθυσμός πεινούσε και υπέφερε από την μπότα των κατακτητών.
Στην ταινία πάιζει το βαρύ πυροβολικό της Γαλλικής κινηματογραφίας, με τον de Funes να υποδύεται τον αδίστακτο μαυραγορίτη, τον Bourvil να παρουσιάζεται σαν ένας άνεργος φουκαράς ανθρωπάκος που προσπαθεί να επιβιώσει και τον προκλητικό Gabin να επιζητά παράνομες και επικίνδυνες  καταστάσεις μόνο και μόνο "για να τη βρεί" και να διασκεδάσει την ανία του (διατηρώντας φιλικές σχέσεις με τους κατακτητές, που του εξασφάλιζε την κατάλληλη... "προστασία").
Είναι προφανές, ότι οι Γαλλικές Αρχές, πάντα ευαίσθητες για την αδράνεια τους στον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, υπονόμευσαν την προσωπικότητα του σκηνοθέτη και τορπιλλισαν την επιτυχία αυτού του έργου...
Πολυ καλή ταινία για να θυμόμαστε γενικά και ειδικά την κτηνωδία της Ναζισιτικής Κατοχής, σε όσες χώρες είχαν την ατυχία να την υποστούν...[Κώστας ΚΓΠ 25112015](8/10)
 
Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.