• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Ταινίες - Γενικές Πληροφορίες


The Outrage (1964)

- Μεταφρασμένος Τίτλος:
Ο Βιασμός

Γουέστερν | 96' | Κατάλληλο, επιθυμητή γονική συναίνεση
Χρώμα: Ασπρόμαυρο
Ήχος: Mono
Γλώσσα: Αγγλικά
  Δημοτικότητα: 0.07 %
Αξιολόγηση: n/a (<3 ψήφοι)
- Υπότιτλος:

Ήταν μια πράξη βίας ή μια πράξη αγάπης;

 

- Συντελεστές :

Paul NewmanΗθοποιός ....Juan Carrasco 

Laurence HarveyΗθοποιός ....συνταγματάρχης Wakefield 

Claire BloomΗθοποιός ....Nina Wakefield 

Edward G. RobinsonΗθοποιός ....ο κακοποιός 

William ShatnerΗθοποιός ....ο ιεροκήρυκας 

Ryunosuke AkutagawaΣυγγραφέας ....διηγήματα 

Akira KurosawaΣυγγραφέας ....σενάριο του 1950 

Shinobu HashimotoΣυγγραφέας ....σενάριο του 1950 

Fay KaninΣυγγραφέας ....θεατρικό 

Michael KaninΣυγγραφέας ....θεατρικό 

Martin RittΣκηνοθετης   

Michael KaninΣεναριογράφος    
THE OUTRAGE (1964) - kprncs - Τετ 04 Οκτ 2017 - 14:31
ΣΧΟΛΙΟ του ΚΓΠ στο [http://www.cine.gr/film.asp?id=719826]
THE OUTRAGE (1964)
ΠΛΟΚΗ: Τρείς ταξιδιώτες περιμένουν στον σταθμό και συζητούν την μεγάλη δίκη του ληστή Carrasco (Paul Newman). Ανάμεσα τους είναι και ο ξυλοκόπος που βρήκε το πτώμα στο δάσος του Συνταγματάρχη Wakefield ( Laurence Harvey) και ενημέρωσε τον σερίφη...
O Carrasco καταδικάστηκε δίκη για τον βιασμό της γυναίκας του Wakefield, Nina Wakefield (Claire Bloom) και τον φόνο του συζύγου της. Το περίεργο ήταν ότι στην δίκη δόθηκαν 3 διαφορετικές εκδοχές για το συμβάν:
Η πρώτη, από τον ίδιο τον Carrasco, που επέμεινε ότι μετά τον βιασμό η γυναίκα επέμεινε να δοθεί ευκαιρία για εκδίκηση στον σύζυγο της, και έτσι ο Carrasco τον σκότωσε.
Η δεύτερη, από την Nina Wakefield, ήταν ότι μετά τον βιασμό ο άντρας της τη σιχάθηκε και αυτή τον σκότωσε.
Η δε τρίτη, από ένα περαστικό Ινδιάνο σαμάνο, που επικαλέστηκε το πνεύμα του νεκρού άνδρα και αυτός του "εξομολογήθηκε" ότι μετα τον βιασμό, η γυναίκα του δόθηκε με την θέληση της στον ληστή, άρα αυτός αυτοκτόνησε από ντροπή....
Σαν να μη έφταναν οι διαφορετικές αυτές καταθέσεις στην δίκη, ο ξυλοκόπος αποκαλύπτει ότι αυτός ξέρει την τέταρτη (!) εκδοχή, αλλά φοβήθηκε να την πεί στο δικαστήριο: Μετά τον βιασμό, ο ληστής υποσχέθηκε να ξοδέψει όλη την περιουσία του πάνω της και έγινε μία μονομαχία στην οποία ο Συνταγματάρχης πέθανε από ατύχημα (έπεσε πάνω στο μαχαίρι του...).
ΚΡΙΤΙΚΗ: Το OUTRAGE είναι η Αμερικανική, γουέστερν, εκδοχή της μεγάλης κινηματογραφικής επιτυχίας του Akira Kurosawa "RASHOMON" (1950).
Όπως και στο αριστούργημα του Kurosawa, το Outrage έχει ακολουθήσει σχεδον πιστά τις αντικρουόμενες μαρτυρίες για τον βιασμό της γυναίκας και τον φόνο του άντρα της....
Ο σκηνοθέτης Martin Ritt ακολουθεί πιστά τον Kurosawa και "παρατηρεί" τους εμπλεκόμενους, αλλά και τους παράγοντες που ορίζουν την εξιστόρηση της ιστορίας από τον καθένα, και ουσιαστικά καταλήγει στο ίδιο συμπερασμα: Δηλαδή, ότι όλοι μας αντιλαμβανόμαστε την "αλήθεια" με δικό μας τρόπο και την παρουσιάζουμε έτσι ώστε να προστατεύσουμε και να "στρογγυλεύσουμε" την εικόνα μας για αυτήν στην κοινωνία, που με αγωνία περιμένει μία αληθοφανή εξήγηση.
Δεν συμφωνώ καθόλου με την χαμηλή βαθμολογία που δίνει το IMdb στην ταινία (μόνο 6,3) εκτός και αν οι θεατές "τιμώρησαν" τον σκηνοθέτη Ritt για την σχεδον επακριβή αντιγραφή του έργου του Kurosawa.
Εγώ αγνοώ, πάντως, την "αντιγραφή" (που σίγουρα υπάρχει...) και βαθμολογώ το έργο για την σεναριακή και ερμηνευτική του αξία....[ΚώσταςΚΓΠ03102017](8/10)
 
Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.